Monday, 15 December 2014

Pengalaman itu berharga..

Assalamualaikum...

Wah... lama nau Nurul tak meng'update' kan.. Ampun! Lepas habis jer intern bulan July ari tu.. Nurul dah jarang melekat dgn lappy.. ni la hasilnyerr.. berhabuk sudah blog Nurul.. hahaha... 

So today I'm back dgn story tentang pengalaman masa intern tu. Straight to the point jer.. Nurul memang menghargai sesangat pengalaman intern kt Northern Corridor Implementation Authority (NCIA) atau dlm bahasa malaysia nyer Koridor Utara.. memang best keja kat sini sbb boss Nurul memg sesangatlah sporting & tak kedekut ilmu.. banyak yg Nurul blajar dr dia.. 

Memula meh nak story skit pasal NCIA ni.. NCIA ni bkn la company under government..(suka nau org  ramai ingat mcm ni.. salah yea tuan2 dan puan2 sekalian) ianya statutory body a.k.a badan berkanun.. sila la Google utk pengetahuan lanjut pasal badan berkanun ni.. hihihi..(malas nak taip pepanjang.. aku nak story pasal aku bkn ncia! Oppsss..) dkt NCIA ni Nurul diletakkan under Internal Audit (IA) department..  memang fefeling auditor sgt.. padahal I ni kira student jer.. Mr.boss pun bnyak guna khidmat Nurul as a PA.. fuhhh.... memang lari sesangat dari course Nurul.. 

Nurul mula intern 4 February 2014.. masa memula tu Mr.boss cuti panjang.. (lama nau mr.boss raya cina smpai 2 minggu cutinya..) so Nurul diletakkan as receptionist..(dibawah kawalan kakak receptionist sebenar..huhu..) keja pick up phone, collect letter, key in fax.. utk 2 minggu tu la kejanya.. yg best nya bila keja kat reception counter ni, Nurul blh kenal dgn pekerja kat sini.. termasuklah perangai dorang.. hahaha... biasa la kan.. kat memana pun ada jer internet bergerak ni kan.. macam dh pnjang sangat esei blogger sepi ni.. hihihi.. nah korang layan la pic kat bawah....


Ha.. ni la reception counter.. tempat memula Nurul berkhidmat.. hihi...

 Scope keja Nurul.. termasok la gi site visit.. best oo gi jejalan.. tp blik tu kena prepared report yea.. bkn jejalan mkn angin jew.. ermmm..

 Keja Nurul bila kt opis time Mr.boss tinggal kan sensorang.. memang selfie jea la..

 Diatas merupakan keja yg blh dikatakan keja tetap Nurul.. prepare payment voucher utk external auditor.. 


Cukup 6 bln.. berakhirlah internship Nurul kat NCIA ni.. masa last day Nurul kt situ bln posa.. so tak der la majlis perpisahan yg hebat.. cuma Mr.boss bagi hadiah skit sebagai kenangan..
 Ini lah gift tersebut.. lupa nk mention.. bulan2 terakhir intern, department ni tambah sorang pekerja lagi.. sebab tu dapat hadiah 2! Yeay!!


Maka, dgn bersaksikan gift tu tamat la pengalaman berharga Nurul kt NCIA ni.. kat sini Nurul belajar 'kenal' orang.. belajar bergaul.. yg paling best & akan jadi 'pelajajaran' & pengalaman berharga ialah setiap tugasan Nurul kat NCIA ni.. pernah kena tegur sbb tersilap.. pernah keja sampai pkul 9 malam.. pernah dipuji (selalu yea sbb ni cara Mr.boss didik Nurul utk 'cintakan' job Nurul)... semua ni sesangat la berharga utk Nurul.. memang sedih nk tinggal department IA ni.. sebab boss & colleague sangatlah supportive.. dorang bersungguh2 nak Nurul kenal erti alam pekerjaan yg sebenar.. uwaaaaa... sedih pulak bila sambil tulis ni terflash back kenangan tu... (miss u Mr.boss & miss colleague) sayangnya.. Nurul tak pernah snap pic dgn dorang ni.. so tak dapat la Nurul share pic dgn uolls.. 


Yang tamatnya program internship.. tapi pengajian belum tamat... sebab Nurul kena submit final report yg menceritakan day by day working life kt NCIA ni.. termasoklah comments Mr.boss.. selain dapt kunjungan hormat dari visitor lecturer.. si lecturer yg datang tu kena la interview sikit si boss tentang performance Nurul kt NCIA ni.. Mr.boss puji Nurul lg buat kali terakhirnya.. (angkuh nau cik Nurul ni yea.. hahahaha) bukan apa uolls.. ni kiranya first experience Nurul.. so memang bangga la bila di puji..

inilah report nyer.. istimewa buat USM.. hahaha..

Finally, after 3 and half year study including 6 months of internship.. pada 9 November 2014 Nurul officially graduated in Bachelor of Management.. major on finance & minor on communication..  Alhamdulillah.. sesungguhnya perjalanan Nurul telah dipermudahkanNya.. 

Ini lah saya di hari graduasi... 😊

Demikianlah berakhirnya coretan Nurul tentang pengalaman berharga ni.. inshaAllah nanti Nurul update pasal hari graduasi pulak yea.. (korang doa la Nurul tepati janji ni yea) hihihi....

Thanks sudi kunjungi & baca okay!

Be a best Muslim!
Have a nice day!



2 comments:

  1. Tahniahhhh...selamat melangkah ke alam pekerjaan...semoga suksess sentiasa...;)

    ReplyDelete